Az ENSZ-főtitkár 2019-es újévi üzenete

Kedves polgártársaim a világ minden táján!

Boldog, békés és sikerekben gazdag új évet kívánok!

Tavaly új évkor egy vörös riasztást adtam ki, de az általam akkor említett veszélyek még mindig léteznek. Sokak számára nyugtalan idők ezek, a világunk pedig egy megpróbáltatáson megy keresztül.

A klímaváltozás gyorsabb, mint mi magunk.

A geopolitikai szakadékok mélyülnek, ezáltal egyre nehezebb megoldani a válságokat.

Rekordszámú ember van mozgásban, biztonságot és védelmet keresve.

Az egyenlőtlenség növekszik. Az emberek megkérdőjeleznek egy olyan világot, amelyben néhány embernek akkora a vagyona, mint az emberiség felének.

Az intolerancia egyre növekszik.

A bizalom csökkenőben van.

De mégis van ok a reményre.

A Jemenről szóló tárgyalások esélyt teremtettek a békére.

A szeptemberben Rijádban Etiópia és Eritrea között aláírt megállapodás enyhítette a régóta fennálló feszültségeket és az egész régió számára új reményt hozott.

A dél-szudáni válság felei közötti megállapodás pedig új esély a békére, amely nagyobb előrelépést jelent az elmúlt négy hónapban, mint az elmúlt négy évben.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének köszönhetően az országok Katowicében jóváhagyták a párizsi klímaegyezmény végrehajtásáról szóló munkaprogramot.

Most még inkább törekednünk kell arra, hogy legyőzzük ezt a létünket fenyegető veszélyt.

Itt az ideje, hogy megragadjuk az utolsó esélyünket.

Itt az ideje, hogy megállítsuk az irányíthatatlan és erősödő klímaváltozást.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Nemzetek Szervezete felügyelte a migrációról és a menekültekről szóló precedensértékű globális egyezményeket, amelyek segítenek életeket menteni és legyőzni a káros tévhiteket.

Az emberek a világon mindenhol felsorakoznak a fenntartható fejlődési célok mögött, amely a globális tervünk a béke, az igazságosság és a jólét eléréséhez egy egészséges bolygón.

Amikor a nemzetközi együttműködés működik, akkor a világ nyer.

2019-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete továbbra is biztosítja az emberek számára a lehetőséget, hogy együttműködjenek, teret adva a megoldásoknak.

Továbbra is ellenállunk a nyomásnak.

És soha nem adjuk fel.

Az új év beköszöntével lépjünk fel a fenyegetésekkel szemben, védjük meg az emberi méltóságot, és építsünk egy jobb jövőt közösen.

Békében és egészségben gazdag új évet kívánok Önöknek és családjaiknak!

António Guterres

az ENSZ főtitkára