Az ENSZ-főtitkár üzenete a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján 2019. január 27.

Kedves Barátaim!

A mai napon tisztelettel adózunk a holokausztban megsemmisült hat millió zsidó és azok emlékének, akik a példa nélküli és szándékos kegyetlenség és borzalom áldozataivá váltak.

Az idei megemlékezés az antiszemitizmus riasztó erősödésének idejére esik.

Az amerikai egyesült államokbeli zsinagóga elleni halálos támadás és az európai zsidó temetők meggyalázása mind azt mutatják, hogy a századokon átívelő gyűlölet még mindig erős, sőt egyre erősebb.

Láthatjuk a neonáci csoportok elterjedését és a kísérleteket a történelem újraírására, valamint a holokauszttal kapcsolatos tények elferdítésére.

Látjuk az előítéletesség villámgyors terjedését az interneten.

Ahogyan a második világháború idővel elhomályosul és egyre kevesebb a holokauszttúlélő, a mi feladatunk ébernek lenni.

Az Egyesült Királyság korábbi főrabbija Jonathan Sacks mondta emlékezetesen: “A zsidókkal kezdődő gyűlölet soha nem ér véget a zsidókkal.”

És való igaz, mert látjuk, hogy az intolerancia miként válik az általános politikai irányvonal részévé, megcélozva a kisebbségeket, a muszlimokat, a migránsokat és a menekülteket, és miként használja ki a világ változását övező dühöt és idegességet.

Most jobban, mint eddig bármikor tettük, fogjunk össze az egyetemes értékekért vívott harcban és építsünk egy olyan világot, ahol mindannyian egyenlőek vagyunk.