Az INCB éves kábítószer-jelentése, 2009

A Magyar ENSZ Társaság és az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB – International Narcotics Control Board) 2009. február 19-én mutatta be a Társaság székházában a sajtónak és a szakembereknek az INCB éves kábítószer-jelentését, valamint megemlékezett a nemzetközi kábítószer-ellenőrzés kezdetének 100 éves évfordulójáról.

A jelentést Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság Kábítószer-ellenes Munkacsoportjának vezetője mutatta be, a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési rendszer történetéről és mai helyzetről Dr. Bayer István professzor, az OGYI volt főigazgatója, ENSZ-szakértő beszélt. Ezt követően kerekasztal-beszélgetés volt az ENSZ kábítószer-ellenőrzési rendszerében érintett hatóságok képviselőivel.

Az INCB egy független kvázi-bírósági testület, melynek feladata az ENSZ nemzetközi kábítószer-egyezményei (1961, 1971, 1988) megvalósulásának nyomon követése és ellenőrzése világszerte, valamint hogy felhívja a kormányok és nemzetközi közösségek figyelmét az esetleges hiányosságokra, és – szükség esetén – a korrekciós intézkedések meghozatalára. Ebben az évben február 19-én hozza nyilvánosságra szokásos éves jelentését, melynek középpontjában 2009-ben a nemzetközi szintű kábítószer ellenőrzési rendszer kialakulásának 100 éves évfordulójáról szóló megemlékezés, és annak értékelése áll. A Sanghajban 1909-ben megrendezett világkonferencia – bizonyos előzményekkel – a kezdetét jelenti egy olyan világméretű szabályozási és ellenőrzési rendszer kialakulásának, melynek célja kettős: a kábítószerek és pszichotróp anyagok hozzáférhetőségének biztosítása gyógyászati célokra, ugyanakkor illegális termesztésük, termelésük, előállításuk és kereskedelmük megakadályozása. A Jelentés egyébként a szokásos szerkezetben foglalkozik az egyezmények végrehajtásának folyamataival, az egyes kontinensek és országok egyezményeknek való megfelelésének kérdéseivel, és néhány új, veszélyt okozó jelenséggel, mint az ellenőrizetlen piacok, és a kábítószert vagy pszichotróp anyagot tartalmazó gyógyszerek illegális internet csatornák útján történő hozzáférhetősége, vagy a szállító cégek által csempészett drogok veszélyének kérdésével. Az INCB jelentés sajtó-összefoglalója itt elérhető.