Egyezmény a migrációról, illetve a menekültekről

Az ENSZ Közgyűlése 2018.  december 19-én elfogadta a Marrákesben (Marokkó) december 10-én a világ vezetői által megfogalmazott Globális Egyezményt a Biztonságos, Rendezett és Szabályozott Migrációról. A történelemben ez az első nemzetközi együttműködési keretmegállapodás azoknak a kérdéseknek a hatékony rendezésére, amelyek a világ 258 millió vándorló emberét, a kibocsátó, a tranzit  és a cél  országokat érintik.

A Közgyűlés elnöke, María Fernanda Espinosa Garcés (Ecuador) nyilatkozatában leszögezi, ma lehetőség nyílt annak a ténynek az egyértelművé és világossá tételére, hogy ez az okmány nem ássa alá, sőt inkább megerősíti az államok szuverenitását. Az egyezmény elfogadása mellett 152 ország szavazott, 5 ellene (Cseh Köztársaság, Magyarország, Izrael, Lengyelország, USA), és 12 ország tartózkodott.

A Közgyűlés elnökasszonya szerint a multilateralizmus megerősödött a minden migránsra vonatkozó Globális Egyezmény iránt mutatkozó támogatás révén. A Közgyűlés által megerősített egyezmény lehetővé teszi a kibocsátó, a tranzit és célországok támogatását; jogkörrel ruházza fel a migránsokat és a befogadó közösségeket; biztosítja a migránsok biztonságos és méltányos feltételek melletti visszatérését és áttelepülését; az elnökasszony reméli, hogy a multilaterális dialógus folytatódik a migrációról és az egyezmény felelősségteljes megvalósításáról, amelyek kulcsfontosságúak olyan társadalmak felépítésében, ahol senkit sem hagynak magára.

Ferenc pápa 2018. december 16-án, vasárnap nyíltan kiállt az ENSZ Globális Migrációs Egyezménye mellett. Szerinte a világszervezetnek felelősséget, szolidaritást kell vállalnia és együttérzést kell tanúsítania mindazokkal, akik különböző okokból kénytelenek voltak elhagyni lakhelyüket

A Közgyűlés ugyancsak ezen a héten fogadta el a Menekültekre vonatkozó Globális Egyezményt., amelyet 181 ország szavazott meg.  Ellene 2 ország (Magyarország és az USA), tartózkodott 3 (Eritrea, Líbia és Libéria). Ez az egyezmény azt a politikai akaratot fejezi ki, hogy a teher és kötelezettség megosztás elvét működésbe kell hozni. Az egyezmény jelentős lépés abba az irányba, hogy fenntartható megoldásról gondoskodjanak a világ menekültjei és az őket befogadó országok számára.

Az egyezmények jogilag nem kötelező érvényűek, a nemzetközi közösség magatartását, törekvéseit és akaratát fejezik ki.