Az ENSZ-AKADÉMIA a Magyar ENSZ Társaság egyik nagysikerű programja, amely több héten át tartó – az ENSZ napirendjén szereplő fontos problémákat tárgyaló – előadássorozatból áll. Célja olyan ismeretek nyújtása, amelyek elengedhetetlenek mindazok számára, akik a mai nemzetközi viszonyok bonyolult világában el akarnak igazodni. Rendszerint heti egy alkalommal, a délutáni órákban van előadás és konzultáció kiemelkedő hazai és külföldi szakemberek vezetésével. Az előadásokat rendszeresen látogatók angol és magyar nyelvű oklevelet kapnak. Az előadások anyagát a Társaság kötetben jelenteti meg. (Lásd a Társaság publikációit.)

A Társaság eddig négy ENSZ-Akadémiát szervezett. Ezek leírása az alábbi linkeken érhető el:

Korábbi ENSZ-AKADÉMIÁK

Az ENSZ-AKADÉMIA 2008 programja

Mobil ENSZ-Akadémia 2010/2011

2010 decemberétől kezdődően a Társaság új formában folytatja a nagy érdeklődést kiváltó ENSZ-Akadémia sorozatát. Egyetemekkel együttműködve, a bécsi ENSZ Információs Szolgálat támogatásával – a 2011-es magyar EU-elnökségre történő felkészülés részeként – „Mobil ENSZ-Akadémiát”szervez, „Európa, a világválság és az ENSZcímmel. Az új forma: egynapos konferencia egyetemi városokban. A rendezvény vendéglátója a helyi egyetem vagy főiskola. Az első konferenciára a Budapesti Corvinus Egyetemmel közös rendezésben került sor 2010. december 8-án a fenti címmel. A második Győrben volt 2011 február 23-án „Az ENSZ rendszerének és programjainak szerepe a tudásalapú társadalom feltételeinek kialakításában”címmel, a Széchenyi István Egyetemen. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar ENSZ Társaság közös szervezésben 2011. március 31-én tartották a harmadik Mobil ENSZ-Akadémiát Szegeden „Univerzalizmus vagy regionalizmus?”címmel. A Pécsi Tudományegyetem, az MTA PAB Gazdasági és Jogtudományok szakbizottsága és a Magyar ENSZ Társaság „Az ENSZ rendszerének és programjainak szerepe a migrációs válságok kezelésében, különös tekintettel az észak-afrikai válságra” címmel rendezte a negyedik Mobil ENSZ-Akadémiát a Pécsi tudományegyetemen 2011. május 27-én.

A konferenciákon a Társaság előadói mellett szerepet kapnak a helyi egyetem oktatói, valamint ENSZ-tisztviselők is. A Mobil ENSZ-Akadémiák részletes programja itt érhető el:

http://www.menszt.hu/hu/hirek-aktualitasok