Kábítószer-ellenes világnap – 2008. június 26.

A kábítószer-ellenes világnap (2008. június 26.) alkalmából a Magyar ENSZ Társaság szimpóziumot rendezett a Társaság székházában „ UNGASS 1998. Az ENSZ tízéves kábítószer-stratégiájának értékelése” címmel.

A kábítószer-ellenes világnap (2008. június 26.) alkalmából a Magyar ENSZ Társaság szimpóziumot rendezett a Társaság székházában „ UNGASS 1998. Az ENSZ tízéves kábítószer-stratégiájának értékelése” címmel. A szimpóziumot Simai Mihály akadémikus, a Társaság elnöke vezette, aki bevezetőjében ismertette az ENSZ 2008. évi jelentését a világ kábítószer-helyzetéről. Ezután a következő előadások hangzottak el: (1) „UNGASS. Egy globális stratégia színe és fonákja” ( Prof. Dr. Bayer István, egyetemi tanár, nemzetközi hírű drogszakértő); ) (2) „Az ENSZ értékelési mechanizmusa” ( Portörő Péter, Szociális és Munkaügyi Minisztérium nemzeti kábítószerügyi koordinációs osztály, nemzeti drogkoordinátor); (3) „Az ENSZ és a civil-szakmai szervezetek” ( dr. Tongue Éva, az ENSZ Vienna NGO Committee on Narcotic Drugs elnöke); (4) „Beyond 2008. Az ENSZ stratégiájának független civil-szakmai értékelési programja” ( Dr. Felvinczi Katalin, Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatója); (5) és egy korreferátum ( Sárosi Péter drs., Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai program vezetője). Az előadásokat élénk vita követte. A résztvevők megkapták Ban Ki Mun, ENSZ-főtitkár üzenetét (lásd alább) a világnap alkalmából, valamint Antonio Maria Costa, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) ügyvezető igazgatójának sajtóközleményét (lásd alább) az ENSZ 2008. évi jelentéséről.

***

1998 júniusában került sor New Yorkban az ENSZ Közgyűlés kábítószer-problémával foglalkozó első rendkívüli ülésszakára (UNGASS), amelyen a tagországok delegációinak többségét államfő vagy miniszterelnök vezette, nyomatékosítva az un. Politikai Deklaráció (és még további két fontos dokumentum) elfogadásának fontosságát, egyben elkötelezve magukat arra, hogy jelentős és mérhető eredményeket érnek el az illegitim drogok kínálatának és a fogyasztás keresletének kérdésében a 2008-as évre. Tekintettel az ügy fontosságára, a stratégia megvalósításának értékelésére világszerte jelentős programok futnak mind az ENSZ, mind regionális (pl. Európai Uniós) keretek között, mind pedig az un. Beyond 2008 független, civil-szakmai értékelési folyamat, vagy számos szakmai központ kutatási-evaluációs programjának égisze alatt.