New York, 2015. szeptember 25. A háromnapos Fenntartható Fejlődési Csúcstalálkozón az ENSZ 193 tagállama egyhangúan fogadta el azt a történelmi, új globális fejlődési programot, amely 2030-ig a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul.

Az új fenntartható fejlődési program – amelynek középpontjában 17 globális cél található –elfogadását a delegátusok – közöttük 154 állam- és kormányfő – viharos ovációja kísérte. A magyar delegációt Áder János köztársasági elnök vezette. Valamennyi vezető felszólal a csúcstalálkozón.

A nemzeti programok és a nemzetközi együttműködés új korszakát bevezető új agenda valamennyi országot egy sor akcióra kötelez, amelyek nemcsak a szegénység alapvető okaival foglalkoznak, hanem a gazdasági növekedés és jólét fokozásával, továbbá az emberek egészségügyi, oktatási és szociális szükségleteivel miközben a környezetvédelemre is koncentrálnak. Becslések szerint a célok eléréséhez háromezer milliárd dollárra lesz szükség.

A Fenntartható Fejlődési Célok a 2015-ig sikeresen megvalósított Millenniumi Fejlesztési Célokat követik, valamint az 1992-ben útja indított nemzetközi fenntartható fejlődési együttműködés programját és az abban foglalt célokat. Mellékletben közöljük Dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár tömör elemzését e két nemzetközi folyamat összekapcsolódásáról, egyúttal bemutatva az új ENSZ program lényegét.

A 17 Fenntartható Fejlődési Cél és Faragó Tibor elemzése itt olvasható:

Faragó Tibor elemzése

SDGsFaragóTibor.pdf

Fenntartható Fejlődési Célok

SDGs_HU_final_UNIS.jpg